Until Death Do Us Part - Jonas

Jumaat, Jun 19, 2009

#539. Filem Terakhir Yusri : Merong Mahawangsa

Filem terbitan KRU Studios ini garapan terbaru Yusri Abdul Halim membabitkan lokasi penggambaran di sekitar Terengganu, Kuantan dan Kuala Lumpur.Ketika ditemui Yusri berkata skrip filem ditulis merujuk kepada buku dan sumber Internet serta kajian yang dilakukan kru produksi.“Kita tidak mengambil keseluruhan cerita, sebaliknya hanya bahagian penting yang menguatkan jalan cerita. Ini kerana cerita asalnya banyak mitos dan kita menukarnya menjadi logik dan mudah difahami.

“Kita sesuaikan cerita dengan mengolahnya. Sebagai contoh, watak burung garuda dalam cerita asal kita tukar kepada watak lanun, tetapi masih mengekalkan namanya.“Setiap filem perlukan pelakon yang benar-benar layak membawakan sesuatu watak.“Justeru itu, KRU Studios mengadakan uji bakat kepada pelakon asing walaupun mereka menempah nama di Hollywood.“Pemilihan Stephen bersandarkan bakat dan kebolehan yang ada padanya.

“Kami memilih Stephen kerana dalam filem ini dia mempunyai darah Alexander The Great. Dia dapat menguasai bahasa Inggeris dengan baik, boleh belajar bahasa Melayu dan betul mendalami karakter.

“Begitu juga Jing Lu. Dia menjalani proses uji bakat yang kita lakukan sebelum terpilih. Kita bukannya tidak mahukan pelakon Cina Malaysia, tetapi mereka mempunyai masalah dalam sebutan bahasa kerana terdedah kepada American English dan British English.

“Kita mahukan puteri China dengan sebutan Inggeris dengan gayanya tersendiri.

“Di samping itu, saya mahukan watak wajah lelaki Melayu asli. Itulah sebabnya kami mengambil Wan Hanafi Su dan Khir Rahman. Wajah mereka jarang dilihat di kaca TV.

“Praproduksi dijalankan sejak setahun lalu. Ini termasuk pembinaan kapal, rekaan pakaian, props dan sebagainya.

“Ini kerana kita membuat kajian mengenai masalah yang akan timbul jika praproduksi dijalankan lambat serta masalah sepanjang penggambaran. Kita mencari penyelesaian terbaik untuk masalah yang dihadapi,” katanya.

Yusri mengatakan Merong Mahawangsa adalah filem besar terakhir arahannya kerana ingin memberi peluang kepada pengarah lebih berbakat mengarahkan filem terbitan KRU Studio.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif KRU Studio, Norman Abdul Halim atau Norman KRU berkata, filem Merong Mahawangsa dihasilkan untuk memperkenalkan khazanah Malaysia di mata dunia.

Selain itu, filem berkenaan menampilkan kelainan dengan 70 peratus penggunaan bahasa Inggeris dan 30 peratus Bahasa Melayu klasik serta Cina digunakan.

Menurutnya, filem ini menggunakan khidmat pelakon aksi stunt dari Hong Kong yang sering bekerjasama dengan Jackie Chan serta pernah berlakon dalam filem Hell Boy 2.

“Kita hasilkan filem ini untuk menaikkan nama negara serta membuka mata pengedar filem antarabangsa untuk membeli filem negara kita.

“Kita mementingkan kualiti dengan menggabungkan kepakaran tempatan dan luar untuk menghasilkan filem terbaik,” katanya.

Norman berkata filem berkenaan dirancang sebaik tamat penggambaran filem Cicakman 2 - Planet Hitam. KRU Studios mahukan hasilkan filem yang lebih sukar berbanding filem Cicakman dan sebelumnya.

Menurutnya, dia cuba memberikan dimensi baru untuk filem epik tempatan.

Filem berkenaan tidak boleh dibandingkan dengan filem Queen of Langkasuka kerana filem Merong Mahawangsa berlaku pada kurun kedua di mana tiada peralatan seperti pistol dan meriam.

“Apa yang cuba kita tonjolkan di sini adalah interpretasi kita daripada buku dan kita gunakan bahasa Inggeris kerana bahasa Inggeris sesuai digunakan sebagai bahasa perantaraan seluruh dunia. Ini secara tidak langsung dapat menarik orang luar untuk turut sama menonton filem kita,” katanya.

Selain Stephen, filem yang dikatakan Yusri kosnya mencecah tiga kali pembuatan filem di Malaysia ini dibarisi Jing Lu (China), Gavin Stenhouse (United Kingdom), Henrik Norman (Sweden), Craig Fong (Australia), Keith Chong (Hong Kong), Wan Hanafi Su, Khir Rahman, Datuk Rahim Razali, Jehan Miskin, Cat Farish, Ummi Nazeera, Deborah Henry, Ravi Sunderlingam, Kuswadinata, Mano Maniam, Cico, Vanida Imran dan pemenang Drama Pendek Radio ERA, Faiz Aizuddin Azmi.

Penggambaran Merong Mahawangsa bermula pada 9 Jun lalu dan berterusan hingga penghujung Ogos.

Apa menarik, sebanyak empat kapal dibina dan diubah suai untuk dijadikan props.

Pakaian pelakon direka mengikut kesesuaian pakaian masyarakat purba pada kurun kedua.

Menurut Yusri, tiada sebarang sumber rujukan yang sahih mengenai pakaian pada kurun berkenaan.

Oleh itu, pakaian direka mengikut kesesuaian zaman berkenaan.

Pelakon Merong Mahawangsa diperkenalkan kepada media pada Majlis Kesyukuran Sempena Ulang Tahun Ke 17 KRU Studios dan Majlis Doa Selamat Penggambaran Filem Merong Mahawangsa di Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, kelmarin.

Sumber : Harian Metro [11/06/09]
Oleh Ahmad Shazwan Md Yusof

Catat Ulasan

Layar Reader

Layar Komuniti II

Empunya Diri

Foto saya
Nature Luver, Movie Buff, Bookworm, Photogeek, Bread Krazy,

Layar Frenz I

Layar Subscribe

Add to Google Reader or Homepage

Subscribe in NewsGator Online

Add to My AOL

Subscribe in Bloglines

Layar Frenz II

Layar Community

  ©Layar 2009 Template by Our Blogger Templates

Back to TOP